Lejátszás Lejátszás/ Sidepiece - On My Mind

Forrás Charter

Zimmerer Tamás

Komárom dala: a Duna nem szétválaszt, hanem összeköt

Kuczmann Ágnes és Mészáros Tamás a Magyarock Dalszínház tagjai voltak a Forrás Café vendégei, akik Komáromról szóló daluk, a Megcsillan a fény kapcsán érkeztek a Forrás Rádió stúdiójába. 

A dal Koltay Gábor filmjéhez – a Komárom 750-hez készült. A Komáromról szóló dokumentumfilm négy részes. A harmadik részt tavaly év végén, a negyedik, befejező részt pedig nemrég mutatták be. Ehhez a befejező részhez kérték fel a Magyarock Dalszínházat, hogy alkossanak meg egy új dalt. Így született meg a Megcsillan a fény szerzemény.

A film Komárom történetét dolgozza fel. Az utolsó rész a második világháború utáni időszakkal indul, pontosan a kitelepítésekkel indul. A későbbi fejlődéseket is bemutatja, illetve azt hogy hogyan alakult a „két Komárom” helyzete. Az 1965-ös árvíz kapcsán megemlítik azt, hogy sikerült napjainkban megerősíteni a gátakat. Hogyan fejlődött az ipari parkok által a város helyzete. A lényeg, hogy napjainkban egyre jobban azon dolgoznak a város vezetői, hogy ha két országban is, de egy városként lehessen Komáromot emlegetni a jövőben.

Kuczmann Ágnes és Mészáros Tamás a stúdióban elmesélték, miként született meg a dal, amelynek felvételén Koltay Gábor is részt vett. 

 

ÁSZF