Lejátszás LejátszásForrás Rádió

Délutáni Csúcs

Bálint László, a stúdióserpa

Hűvösebbre és esősre fordul az idő pünkösdkor

A pünkösdi hosszú hétvége időjárása nem lesz túlzottan szabadba csábító. Szombatra még tervezhetünk szabadtéri programot, aztán vasárnap és hétfőn hűvösebbre és csapadékosabbra vált az idő.

 Allaga Tamás meteorológus Varga Lillának ecsetelte a Koktélban, milyen időjárás várható az előttünk álló hétvégén. Szombaton lesz a legmelegebb az idő, a hőmérséklet 20 fok körül lesz és a Dunántúl nagyobb részén a csapadéknak is kicsi az esélye, vasárnap és hétfőn azonban a hidegörvény újabb nedvesebb hulláma érkezik, ezért tartósabb eső is lehet, a hőmérséklet pedig visszaesik. A jövő hét második felében megnyugszik az időjárás, szárazabb és melegebb periódus érkezik.


Május utolsó napjaiban is változékony lesz az időjárás - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett több helyen fordulhat elő zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a késő délelőtti óráktól estig. A szél napközben többfelé megerősödik, zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos széllökések. A minimumhőmérséklet általában 7-12 fok között alakul, de az északi völgyekben kissé hidegebb is lehet. A maximumhőmérséklet 17-23 fok között valószínű.
Szombaton is lesz napsütés, de elszórtan előfordulhat záporeső, egy-egy zivatar. A szél megélénkül, néhol meg is erősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-13, a legmagasabb 16-22 fok között alakul.
Vasárnap északkelet felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre több helyen lehet számítani esőre, záporesőre. Többfelé megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban 7-12 fok lesz. Napközben 15-20 fokig melegszik a levegő, de a tartósabban felhős északi tájakon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet - olvasható az előrejelzésben.

 

ÁSZF