Lejátszás LejátszásCardi B / Megan Thee Stallion - WAP

Forrás Charter

Zimmerer Tamás

Ünnepi megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

Megyeszerte megemlékezéseket rendeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából.

Esztergom

Október 23-án:
17.00 Megemlékezés a Széchenyi téren a városháza falán elhelyezett 56-os emléktáblánál. Közreműködnek a Dobó Katalin Gimnázium tanulói
18.00 Ünnepi est a Művelődés Házában (Esztergom, Imaház u. 2/A). Ünnepi díszelőadás: JÁVOR „PALI” NAGY MULATÁSA – Zenés Időutazás a Turay Ida Színház előadásában (Az előadás ingyenes, a helyfoglaláshoz szükséges jegyeket A Művelődés Házában lehet igényelni!)
Október 26-án:
18.00 Az 1956-os Esztergomi áldozatok emlékünnepe a Sötétkapu Szent Adalbert Központ felőli bejáratánál lévő emlékműnél. Közreműködnek a TSZC Balassa Bálint Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói. (A szervezők kérik, hogy a sötétkapui koszorúzási szándékukat – a koszorúzó szervezet és személy nevének, beosztásának megadásával – legkésőbb 2019. október 22-én írásos formában a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldjék el.)
17.55 órától az ünnepség végéig a Sötétkaput a gyalogos forgalom elől is lezárják.

******
Dorog

Október 23-án, szerdán az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából városi megemlékezést tartanak Dorogon. 10 órakor Eörsi László történész “Magyarország ’56” címmel tart előadást a dorogi könyvtárban, majd 11 órakor koszorúzás lesz az ’56-os emlékkőnél a Hősök terén.

******
Tata

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. tisztelettel hívja és várja a tataiakat az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartandó ünnepi megemlékezéseire. Az ünnep előestéjén, október 22-én, kedden 18 órakor az Öreg-tó partján, a kopjafánál megemlékezést és koszorúzást tartanak. Ünnepi beszédet mond Michl József polgármester és Rigó Balázs, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskolájának hallgatója. Közreműködik: Petrozsényi Eszter színművész.
Az állami ünnep napján, október 23-án, szerdán 10 órakor a tóvárosi körforgalomnál álló 1956-os emlékműnél tartanak megemlékezést és koszorúzást. Ünnepi beszédet mond Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József polgármester és Kelemen Anna diákpolgármester. Közreműködnek: Jenei Márta, a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével, és a Vaszary János Általános Iskola diákjai. 18 órakor a Kocsi utcai református templomban a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara ad ünnepi hangversenyt Balázs Attila őrnagy vezetésével.
A forradalom tatai kitörésének évfordulóján, október 26-án, szombaton 15 órától „Harangszavú szabadság” címmel tartják a forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő ünnepi felvonulást. Ennek útvonala: Kossuth tér, Tatai Református Gimnázium – dr. Némethi László emléktáblája, Rákóczi utca – dr. Mészáros Gábor emléktáblája, Hősök tere – a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája, Tópart – 1956-os kopjafa, Kodály tér – Hősök emlékműve, Ady Endre utca, rendőrség – 1956-os emléktábla, Baji út – 1956-os emlékkő. A felvonulás utolsó állomása Baj, az egykori laktanya előtti emlékkő. A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás hagyományosan itt tiszteleg az 1956-os forradalom emléke előtt. Ünnepi beszédet mond: Wittner Mária szabadságharcos. A felvonuláson közreműködik Petrozsényi Eszter színművész, Jenei Márta, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara Balázs Attila őrnagy vezetésével, valamint tatai diákok. A rendőrségtől az egykori baji laktanyáig autóbusz szállítja a résztvevőket. A menethez az útvonal bármely pontján lehet csatlakozni.
A nemzeti gyásznapon, november 4-én, hétfőn 18 órakor a volt Piarista Rendház dísztermében a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara ad hangversenyt Balázs Attila őrnagy vezetésével.

******
Környe

Környebányán október 23-án, 16 órakor helyezik el a kegyelet virágait a mártírhalált halt Puskás Sándor emlékére állíttatott márványtáblánál. Az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékére rendezett környei ünnepség október 23-án 17 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődik a református templomban. Ezt követi a hősök előtt tisztelgő program a Művelődési Házban, ahol Beke László polgármester mond ünnepi beszédet, majd Eisenbart Győzőné felkészítésében és rendezésében környei gyerekek, fiatalok adják elő a „Döntsd el magyar!” című szerkesztett műsort. A megemlékezés koszorúzással zárul a Kegyeleti Parkban. 

*******

Tatabánya

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata október 23-án 17 órától a Béke parkban várja a megemlékezőket az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján.

Program:
Himnusz
Jobbágy Károly: Tigrisek lázadása - Borbély Mihály előadásában
Zászlók - Táncolja az Agora Balett, Zagyváné Ruppert Renáta vezetésével
Krulik Zoltán: Sárga villamos - a szerző előadásában
Ünnepi beszéd
Krulik Zoltán: Csak szóljon a dal- a szerző előadásában

Közreműködik:
Tatabánya Város Fúvószenekara
Meleg Gábor műsorvezető
MH 25. Klapka György Lövész Dandár
a Bárdos László Gimnázium diákjai


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulójára készülve filmvetítéssel várják az iskolásokat Tatabányán a Vértes Agorájában október 22-én. A néma forradalom című – megtörtént eseményt feldolgozó – alkotás érettségi előtt álló kelet-német fiatalokról szól, akik kiálltak a magyar forradalom mellett. Nem csatázva, nem vonulva és zászlót lobogtatva, hanem némán. A film bemutatja, mekkora ereje lehet két csendes percnek, s miként indít be egy eseményláncolatot, amely végül országos botránnyá dagad.

********
Komárom

Október 22-én 16 órától az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeznek Komáromban a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A műsort a Bozsik József Általános Iskola diákjai adják. Közreműködik Egyed László versmondó és a Duna Népdalkör. Október 23-án 11 órakor a Jókai téren emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Beszédet mond: dr. Pákh Tibor, Komárom Város díszpolgára. Közreműködik Gál László Latinovits-díjas versmondó és a Duna Népdalkör. Ezt követően koszorúzás lesz Csémi Máté és Ács Lajos komáromi mártírok emléktáblájánál. 18 órától Szentmisére várják a megemlékezőket a Jézus Szíve Római Katolikus nagytemplomba.

*******

Nagyigmánd
Nagyigmánd Nagyközség Önkormányzat az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 63., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 30. évfordulója alkalmából rendez ünnepségsorozatot. Október 23-án 10 órakor az Ötvenhatosok terén lesz ünnepi megemlékezés. Beszédet mond Hajduné Farkas Erika polgármester, a Pápay József Általános Iskola 8. osztályos diákjainak műsora után pedig megkoszorúzzák az ’56-os Kopjafát.  Ezt követően 11 órától a Nagyigmándi Szent Mihály Római Katolikus Templomban lesz Ökumenikus Istentisztelet Sugár Tamás lelkipásztor prédikációjával. November 4-én hétfőn pedig 17 órától tartanak csendes megemlékezést és gyertyagyújtást az Ötvenhatosok terén. 

ÁSZF