Lejátszás LejátszásLoud Luxury / Brando - Body

Zene

Mi köze az Egri csillagokhoz vagy az Asterixhez Komárom-Esztergom megyének?

Cserteg István filmkutató tart filmes előadást Komárom-Esztergom megye filmtörténetének 100 évéről, és a benne készült 200 filmről. November 29-én kiderül, mi köze a megyének az Egri csillagokhoz, Asterixhez és az Öreg bánya titkához...

100 éves a megyei filmgyártás története. Komárom-Esztergom Megyében 1917-ben forgattak először játékfilmet. Deésy Alfréd rendező ebben az évben több magyar játékfilmet forgatott Tata-tóvárosban a Star Filmgyár megbízásából. Folyt az első világháború és mégis igen gazdag élet jellemezte a háttérországot. Egy biztos, kezdetét vette a magyar kultúra újabb fejezete, amelyben a mozgóképek játsszák a főszerepet.

Melyek a közeli népszerű forgatási helyek? Kik a megyei Oscar díjasok? Kik rendezték a megyében a legjobb filmeket?

Cserteg István 5 éves filmes kutatásának célja, hogy a Komárom-Esztergom megyében forgatott filmek megmaradjanak az emlékezetben. Legendás hazai és nemzetközi színészek fordultak meg megyénkben a 100 év alatt. A 100 évben 200 film készült a megyében. Rekorder gyanús, hogy a megye 76 településéből több mint negyvenben forgattak filmeket.

Dorog, Csolnok, Esztergom, Piliscsév és még hosszan sorolhatók a közeli forgatási helyszínek. A részletek kiderülnek Dorogon, a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeumban november 29-én, csütörtökön 17 órai kezdettel. Az ingyenes előadásra várnak minden filmtörténet iránt érdeklődőt.

kép ésinfo:dorogimedence.hu

ÁSZF