Lejátszás LejátszásRay Dalton - In My Bones

Délutáni Csúcs

Bálint László, a stúdióserpa

Vesztegzár alá kerül Anglia, Szlovákiában országos tesztelés indult

Vesztegzár alá kerül Anglia. Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentése szerint jövő csütörtöktől négy hétre újból csaknem teljes zárlat lép életbe a szigetországban. November 5-től december 2-ig az Angliában élők csak bizonyos meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat.

Ezek közé tartozik az orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Johnson bejelentése alapján jövő csütörtöktől a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek is négy hétre bezárnak.

Emelkedik a halálesetek, de stagnál az új fertőzések száma Csehországban. A koronavírushoz kapcsolható halálesetek száma átlépte a 3 ezret és tovább emelkedik a kórházban kezeltek száma is, ahol már több mint 7000 beteget ápolnak, közülük ezernek súlyos az állapota. Csehországban október 5 óta szükségállapot van érvényben. Korlátozva van a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sora és a szabad mozgás is.

Szlovákiában is megkezdődött az országos tesztelés. Helyi hírportálok jelentései szerint országszerte hosszú sorokban várakoznak az emberek a tesztelésre. Szlovákia egész területén 5314 tesztelőhelyet alakítottak ki, az antigén-gyorsteszttel pedig mintegy félóra alatt megtudni, hogy pozitív vagy negatív az eredmény. Akinek negatív lesz a tesztje, azokra a jövő héten már nem fog vonatkozni a kijárási tilalom. Az egészségügyi személyzetből hiány van az országban, Szlovákia ezért a szomszédos országoktól kért segítséget, mintegy 50-50 egészségügyi szakembert. Magyarország az ötven helyett 200 egészségügyi dolgozót küld Szlovákiába. A magyar egészségügyisek Nyitra, Révkomárom, Léva és Tőketerebes környékén fognak dolgozni.

Világszerte egyébként átlépte a 46 milliót a koronavírus-fetőzöttek száma, a Covidhoz köthető halálos áldozatoké pedig közelít az egymillió 200 ezerhez.

(Fotó:index)

ÁSZF