Lejátszás LejátszásTamáska Gabi - Előben jobb

Forrás Charter

Zimmerer Tamás

Szlovákia nem indít és nem fogad nemzetközi vonatokat

A Szlovák Kormány döntése alapján pénteken 7 órától a szlovák vasút területén külföldről nem fogadnak és külföldre nem indítanak nemzetközi személyszállító vonatokat.

Jelenleg bizonytalan a nemzetközi vonatközlekedés újraindításának időpontja. A döntés több járatot is érint a Magyarország és Csehország, Lengyelország, illetve Németország között:

- Csehország esetében a nappali Metropolitan Eurocity járatokat, valamint az éjszakai Metropol Euronight vonatot érinti. Ide vonatkozó hír, hogy Csehország is leállítja a nemzetközi vasúti közlekedést 13-án 7 órától Csehország és Németország, Ausztria, Szlovákia, valamint Lengyelország között.

- Lengyelország esetében a Szlovákián és Csehország át Lengyelországba közlekedő Báthory Eurocity-t, valamint az éjszakai Metropol Euronight járatot.

- Németország esetében Szlovákián és Csehországon át Berlinbe, valamint Hamburgba közlekedő Hungária Eurocity-t, továbbá a Berlinbe közlekedő Metropol Euronight vonatot.

Átmenetileg korlátozza a vasúttársaság a Szlovákiát érintő vonatokra a menetjegyek értékesítését a forgalom reggeli felfüggesztésének időpontjától.

A vasúttársaság a felsorolt nemzetközi vonatokat – néhány kivétellel - közlekedteti Magyarországon, belföldi viszonylatban a szobi, illetve a hidasnémeti határállomásig és onnét visszafelé, hogy a belföldi utazásokhoz az eddigiek szerint igénybe tudják venni az utasok.

A reggeli első érintett járatok közül Breclavból a 477-es számú Metropol EuroNight Rajka felé kerül, mert Párkányra (Stúrovo) reggel negyed nyolcra érkezne, így Szlovákia már nem engedné át a határon. Rajkához 7 óra előtt érkezik a járat, így még átjöhet Magyarországra.

Az EC280-s számú, Budapest-Nyugati és Prága közötti Metropolitan EC jelenlegi információk szerint csak Magyarországon és Szlovákiában közlekedik. A határzárás előtt ki tud menni ez a vonat Magyarországról, így aki Szlovákiába utazik, az ezzel el tud utazni, de a továbbutazás Csehország felé már nem biztosított.

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a külföldi vasúttársaságok által meghozott vagy kilátásba helyezett intézkedések miatt a MÁV-START kezelési költség nélkül visszatéríti a nemzetközi jegyek árát célországtól függetlenül, amennyiben az utas lemond az utazásról.

A vasúttársaság arra kéri az utasait, hogy az utazások tervezése és a jegyek megvásárlása előtt tájékozódjanak az aktuális nemzetközi közlekedési helyzetről a MÁV weboldalán (www.mavcsoport.hu), illetve a MÁVINFORM facebook oldalán.

ÁSZF