Lejátszás LejátszásKrisz Rudolf - Egyensúly

Magyaróra

Párizs korainak tartja a halasztást és továbbra is "hiteles tervet" vár

Franciaország "egy kissé korainak" ítélte meg pénteken a brit EU-tagság megszűnésének további halasztását és jelezte: "hiteles tervet" vár Londontól az április 10-i európai csúcstalálkozóig.

A francia elnöki hivatal azután közölte ezt, hogy Theresa May brit miniszterelnök a Brexit legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett pénteki levelében. "Halasztásról beszélni egy kissé korai, miközben a 27-ek egyértelmű feltételként szabták, hogy a kérést egy világos terv indokolja" - jelezte az Elysée-palota.

Brüsszeli diplomáciai források szerint rugalmas, akár egy évig tartó halasztást fog javasolni az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének határidejére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Párizsban a hír kapcsán diplomáciai források azt közölték, hogy "a halasztás körüli pletykák egyszerűen ügyetlen tesztelések". A francia elnöki hivatal úgy vélte, hogy "a halasztás eszköz, nem pedig önmagában megoldás".

"Várjuk az árpilis 10-i (brüsszeli) csúcs előtt a hiteles tervet, a kérést majd ezen a napon megvizsgáljuk" - hangsúlyozta Emmanuel Macron államfő környezete.

A francia államfő kedden úgy vélte, hogy az Európai Unió nem válhat tartósan a Brexit miatti brit válság túszává, és amennyiben Londonnak nem sikerül április 10-ig egy "hiteles alternatív tervet" bemutatnia, úgy "maga választja a megállapodás nélküli kilépést" az Európai Unióból.

ÁSZF