Lejátszás LejátszásRepublic - Gyere közelebb, menekülj el

Zene

Felfüggesztette iraki kiképző műveleteit a NATO

Felfüggesztette iraki kiképző műveleteit a NATO és az az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség, amely az Iszlám Állam ellen harcol.


A döntés hátterében az áll, hogy pénteken az amerikai légierő célzott csapással megölte Kászim Szulejmánit, az iráni Köztársasági Gárda elit egységének, az al-Kudsz Brigádoknak a parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.
Dylan White, az észak-atlanti szövetség szóvivője Brüsszelbe jelentette be, hogy átmenetileg leállítják iraki műveleteiket. A NATO-misszió 2018 októbere óta vesz részt az iraki kormány kérésére a katonák kiképzésében az Iszlám Állam terrorszervezet visszatérésének megakadályozása érdekében.
Az Iszlám Állam ellen harcoló, Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség szintén felfüggesztette az iraki katonák kiképzését a megnövekedett veszélyhelyzet miatt.
Dánia, Norvégia és Svédország szombaton hasonló közleményeket adott ki, mondván, katonáik felfüggesztették az Iszlám Állam fegyvereseivel szembeni fellépésre felkészítő kiképző műveleteket.

(Fotó:origo)

ÁSZF