Lejátszás LejátszásJonas Brothers - What A Man Gotta Do

Délutáni Csúcs

Bálint László, a stúdióserpa

Erdő Péter: nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Vatikánban az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció plenáris ülésén vett részt. Vatikáni tanácskozásai végén nyilatkozott az MTI-nek.

Erdő Péter elmondta, köszönetét fejezte ki Ferenc pápának, hogy szerdán engedélyezte a Szentté Avatási Kongregációnak, hogy dekrétumban tegye közzé Mindszenty József hősies erényeinek elismerését. A bíboros beszámolója szerint Ferenc pápa örömmel reagált és kijelentette, hogy Mindszenty bíboros boldoggá avatási eljárása "nagyon jól elő volt készítve". Erdő Péter szerint ez arra utal, hogy az eljárás szentszéki szakasza hosszú, de minden tekintetben kimerítő volt.
"A Szentszék elismerte Mindszenty József hősies erényeit, ami lényegében annak elismerése, hogy nincs kétség, a bíboros Istent, egyházát, hazáját, népét nagyon szerette, az alapvető emberi jogokért akkor is felemelte szavát, amikor ez számára veszélyesnek ígérkezett" - mondta Erdő Péter.
Hozzátette: "nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné". Azt mondta, ebben "bizakodni lehet", bár Mindszenty József boldoggá avatásához még egy csodát is el kell ismerni és ennek megállapítása orvosi bizottságra vár.
Erdő Péter elmondta, vatikáni látogatása alatt számos bíboros és egyházi vezető is jelezte már, hogy a 2020- asmagyarországi Eucharisztikus Kongresszusra készül, és szívesen tart majd katekézist is a nagy nemzetközi közönség számára.

infó: mti.hu, kép: nyirgorkat.hu

ÁSZF