Lejátszás LejátszásForrás Rádió

Forrás Café

Fenyvesi Zoltán

Egyre több a koronavírus-fertőzött

Magasról nagyon magasra emelte a koronvírus-járvány globális veszélyének szintjét az Egészségügyi Világszervezet.

Az ENSZ-szervezet vezérigazgatója szerint aggasztó a megbetegedések és az érintett országok számának növekedése. Péntekig az új koronavírus több mint 83 ezer embert fertőzött meg, és Ázsia, Európa, Amerika után megjelent Afrikában is. A járvány így már csaknem hatvan országot érint.

Tovább emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Németországban. Jelenleg országszerte 63 fertőzést tartanak számon. A vírus terjedése miatt nem tartják meg a berlini Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vásárát, amely az eredeti tervek szerint március 4-én kezdődött volna.

Egyre több a fertőzött Franciaországban is. Csak tegnap 19 új esetet találtak, így 57-re emelkedett a megbetegedések száma. Franciaországban a járvány kezdete óta ketten vesztették életüket, egy hatvan éves francia tanár szerdán, egy héttel ezelőtt pedig egy nyolcvanéves kínai turista hunyt el, de 12-en meggyógyultak.

Huszonegyre emelkedett a halottak és nyolcszázhuszonegyre a fertőzöttek száma Olaszországban a koronavírus-járvány következtében. A kórházban kezeltek között 64-en vannak intenzív osztályon, negyvenhat személyt pedig már gyógyultnak nyilvánítottak – közölték a legfrissebb közleményben. A halottak jelentős többsége jóval nyolcvan év fölötti, és más betegség miatt is kezelt személy volt.

Kikerülhet a karanténból az óceánjáró harmadik magyar utasa is. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az M1-en elmondta, a Kambodzsa partjainál kikötött óceánjáró hajóról hazatért másik két utas már tegnap elhagyhatta a fővárosi karantént. Szlávik János közlése szerint jelenleg 17-en vannak elkülönítve a kórházban: gimnazista lányok, kísérőik és egy teherautósofőr. A főorvos elmondta: a centrumkórházat naponta majd 100 ember keresi fel azzal, hogy fertőzött területen járt, és vagy tünetei vannak, vagy a munkáltatója, iskolája nem engedi, hogy bemenjen az intézménybe.
Kiemelte, hogy a vírus gyermekekre egyáltalán nem veszélyes, felnőttek esetében csak nagyon ritkán életveszélyes, leginkább az időseknek kell vigyázniuk.

Egyelőre marad az ötkarikás helyszín és időpont. A koronavírus terjedése ellenére eltökélt a tokiói olimpia júliusi 24-i kezdésével kapcsolatban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.
Thomas Bach kifejtette, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a Kínai Olimpiai Bizottsággal, a tokiói szervezőbizottsággal, a japán hatóságokkal, valamint számos nemzeti olimpiai bizottsággal karöltve csak azon dolgoznak, hogy biztosítsák a sportolók biztonságos felkészülését és kvalifikációs eseményeit, hogy aztán július 24-én meggyújthassák az olimpiai lángot.

(Fotó:napidoktor.hu)

ÁSZF