Lejátszás LejátszásForrás Rádió

Forrás hétvége

Sándor Szilvia

Tudtad? Időkapszulát rejt az esztergomi Bazilika keresztjének gömbje

A bazilika teljes felújítása négy év alatt valósul meg, a 13 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2023-ra készül el. A héten a felújítás újabb ütemeként a bejárati oszlopcsarnok, a nyolc méteres magasságú ajtók és az épület tengelyében álló szobor felújítása kezdődött el. Ez alkalomból tartott sajtóbejárás során derült ki, hogy a bazilika tetején található keresztbe egy időkapszulát rejtettek el, amelyet nemrég fedeztek fel, viszont még nem tudták feltárni azt. Hogy mit rejt a gömb belseje, az csak később derülhet ki, mikor leemelik majd a keresztet. Erre pedig a kupola felújításakor kerül sor, amit várhatóan a világkongresszus után kezdenek majd el. 

A kupola külső és belső felújítása nagyon komoly és egyben látványos feladat. Az omladozó kupolához egy speciális, egyedülálló állványzatot rendeltek meg Németországból. A templom belsejében csak kettő tartószerkezet lesz, az állványokat pedig a kupola ablakpárkányaihoz rögzítik majd, a munkaterületre történő bejárás pedig kívülről lesz elérhető. A balesetek megelőzése érdekében több szintű hálórendszert is kialakítanak, hogy a munkálatok során a turisták is biztonságban legyen. Ez azért is fontos, mert mintegy 2-3 évet vesz majd igénybe a kupola teljes restaurálása, amely során elvégzik a burkolat cseréjét, a hő- és vízszigetelést, valamint a belső, stukkóval díszített felületek restaurálását is. 

E munka során újítják fel a keresztet is, amit ehhez le kell emelni a kupoláról, ami komoly kihívást jelent a felújítást végző szakembereknek. A kereszt még egy titkot is rejt: méghozzá a Bazilika építésekor elrejtett "időkapszulát". Hogy pontosan milyen üzenet maradt hátra az utókornak, az majd csak később derülhet ki.

infó: infoesztergom.hu, dorogimedence.hu

kép: ilovedunakanyar.hu

ÁSZF