Lejátszás LejátszásTakács Nikolas - Rád Hangoltam

Zene

Online adatbázist hozott létre a tatai múzeum az 1869-es népszámlálásról

Május 18-án, a Múzeumi világnapon mutatta be a Kuny Domokos Múzeum azt az online adatbázist, amely az 1869-es népszámlálás adatait összegzi. 

150 évvel ezelőtt, 1869-ben tartották hazánkban az első hivatalos népességszámlálást. A felvételi íveken lakcímenként az összes lakó adatát név szerint felvették, melyeket ezt követően számszerűsítve közöltek 10 évente a statisztikai évkönyvben.

Az eredeti felvételi íveket a későbbi népszámlálások után többnyire selejtezték. Néhány megyére vonatkozó felvételi ívek azonban fennmaradtak, így történt ez a hajdani Komárom vármegyére vonatkozó ívekkel is, melyeket a szlovákiai Nyitrai Állami Levéltárban őriznek. Ezen gyűjteményben elérhetőek a Tatára és a környező településekre vonatkozó 1869-es felvételi ívek. A Kuny Domokos Múzeum arra vállalkozott, hogy ezeknek a népszámlálási íveknek az adatait összegyűjti, rendszerezi és adatbázis formájában online elérhetővé teszi egy jóval szélesebb keresési lehetőséggel.

Első körben Tata-Tóváros és a Tatai járás, azaz Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Szomód, Tardos és Vértestolna települések válnak kereshetővé. Több mint 20.000 személy, 150 évvel ezelőtti, százezres nagyságrendű adatai válhattak így könnyen elérhetővé a múzeum segítségével. Az adatok elérhetősége a következő: www.nepessegszamlalas1869.kunymuzeum.hu.

A sajtótájékoztató napja, május 18. az Internet Világnapja is. Ebből az alkalomból mutatta be a tatai múzeum megújult honlapját, melyen keresztül a nagyközönség a múzeumi hírekről, információkról értesülhet. A friss tartalmakkal és megújult designnal jelentkező weboldal továbbra is a régi helyen, a http://kunymuzeum.hu/ címen érhető el.
infó: tata.hu, kép: tata.hu/Kuny Domokos Múzeum

ÁSZF