Lejátszás LejátszásAva Max - Salt

Koktél

Varga Lilla

Megszaporodtak az avartüzek Komárom-Esztergom megyében

Komárom-Esztergom megyében ismételten megnövekedett az avartüzek száma az ősz beköszöntével. Ilyen esetekben döntően száraz fű, avar ég - gyakran több száz négyzetméter területen – és csak a gyors és szakszerű oltásnak köszönhető, hogy sikerül erdőket, mezőgazdasági területeket, épületeket megmenteni a lángok martalékától. Napi szinten történik ilyen tűzeset, ahová a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóit riasztják.

A Komárom Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos tűzoltói vonultak szerda késő délután Komáromba, a Béla pusztához, ahol 500 négyzetméteren száraz fű, avar égett. A tűzeset megközelítését nehezítette a rossz minőségű földút. A tüzet az egység kéziszerszámok és puttonyfecskendő segítségével oltották el.

A kerti munkák alkalmával elégetik a kertekben az elszáradt növényzetet, gallyakat, kerti hulladékokat. A szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy a kertekben az elszáradt növényzet égetése során körültekintően járjanak el, mindenekelőtt tájékozódjanak a település polgármesteri hivatalában, hogy milyen feltételek mellett és mikor lehet a településen növényi hulladékot égetni. Amennyiben a helyi rendelet lehetővé teszi a növényi hulladék égetését, gondoskodjanak a szükséges oltóeszközökről, ne hagyják a tüzet felügyelet nélkül, erős szél esetén pedig kerüljék a tűzgyújtást!

kép és infó: http://komarom.katasztrofavedelem.hu

ÁSZF