Lejátszás LejátszásMARIAH CAREY - Christmas (Baby Please Come Home)

Délutáni Csúcs

Bálint László, a stúdióserpa

Kiváló minősítést kapott a Palatinus-tó

Jó vagy kiváló minősítést kapott a hazai természetes fürdőhelyek zöme – tudatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A Palatinus-tó mind Dorogon az Öböl Beach-nél, mint pedig Esztergom-kertvárosban a Palatinus tófürdőnél kiváló minősítést kapott. A Tatán található Katonai-tó a Fényes Fürdő és Kemping strandon szintén kiváló lett a minősítés során.

Az összesítés szerint a 2018-ban üzemelő 253 fürdőhelyről nagyon pozitív a kép; az értékeléshez szükséges éves adatsorral rendelkező 233 természetes fürdővíz 79 százaléka kiváló, 13 százaléka jó, 5 százaléka tűrhető minősítést kapott. Kifogásolt kategóriába mindössze nyolc fürdőhely esett, többségében tiszai fürdőhelyek.

Közölték, a fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden természetes fürdőhelyet ellenőriznek, és a fürdővizek minőségét az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok vizsgálják, egyszer nyitás előtt, majd a nyár folyamán havonta egyszer. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti, továbbá a levett vízmintákban vizsgálják a szennyvízeredetű szennyeződésre utaló baktériumok jelenlétét, amelyek egészségkockázatot jelenthetnek – ismertették.

A 2018-as szezon kedvezőtlen időjárása miatt a kifogásolt természetes fürdőhelyek száma az elmúlt évekhez képest nőtt, nagyobb esőzések után több esetben be is zártak. A nem minősített húsz természetes fürdőhely többsége négy évnél rövidebb ideje létesült, ezért nincs elegendő vízmintaeredmény a minősítéshez, de a vízminőségük megfelelő –olvasható a közleményben.

Jelezték, a nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nem adottak. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.

A teljes listát itt olvashatja.

infó: komaromhirado.hu, kép: facebook.com/pg/PalatinusTo

ÁSZF