Lejátszás LejátszásDallos Bogi - Az Én Időm

Forrás Café

Fenyvesi Zoltán

Kaktuszt irtottak a Vértesben: újabb özönnövény jelent veszélyt

Amerikai fügekaktuszt kellett irtani védett természeti területen.

A kaktuszok (Cactaceaea) családja az Amerikai kontinensen alakult ki, ott őshonos. Persze különleges formájuk és szép viráguk miatt nagyon gyorsan dísznövényekké váltak az egész világon. Ezzel addig nem is volt gond, míg ki nem ültették őket a szabadba: mára számos nemzettségük özöngyommá vált Ausztráliában valamint Európa mediterrán térségében. Leggyakoribb özöngyom közülük a fügekaktusz.
Hozzánk legközelebb a horvát tengerparton, illetve Bulgáriában van jelentős fügekaktusz kivadulás. Bulgáriában veszélyes inváziós fajként és legelőgyomként tartják számon.

Sajnos már itthon  is több helyen megtalálták természetvédelmi őrök, természetjárók szabadban állományukat. Többek között a Vértes egyik fokozottan védett völgyében, egy meleg, dolomit-sziklagyeppel borított hegyoldalon. Minden valószínűség szerint kiültetésről lehet szó, mert a hely különösen alkalmas a kaktusz túlélésére, ugyanakkor távol van lakott területtől, tehát kidobásnak vagy állati terjesztésnek kicsi az esélye.

A két nagyobb kaktusztő már pirosló terméseket is hozott, melyekben valószínűleg életképes magok voltak. Továbbá a leszakadó hajtás darabok is könnyen meggyökeresedtek, láthatóan elindult a kaktusz terjedése. Az irtásra az elmúlt 2 évben került sor, de még idén is akadt olyan tő, ami elkerülte korábban a figyelmet és megmaradt. A területet még pár évig biztosan rendszeresen ellenőrizni kell, hogy ne maradjon véletlenül se kaktusz a gyepben.

kép és infó: http://www.dunaipoly.hu

ÁSZF