Lejátszás LejátszásRoxette - Stars

Zene

Jelentős mértékű a lakástüzek száma Komárom-Esztergom megyében

Komárom-Esztergom megyében a tűzesetek jelentős része keletkezik lakásokban, valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység (fűtés, melegítés, sütés, főzés, dohányzás, gyertyagyújtás) végzése közben.

Otthonunkban egy esetlegesen kialakuló lakástűz komoly veszélyt jelent, emberek sérülhetnek meg, veszthetik életüket, jelentős anyagi károk keletkezhetnek, házak válhatnak lakhatatlanná. Annak biztosítására, hogy kellő időben el tudjuk hagyni az épületet, egy megfelelő füstérzékelő elhelyezése a megoldás.

A nyílt láng használata a lakástüzek legfőbb forrása. Nyílt lánggal leginkább a tűzhelyek, a kandallók és a kályhák üzemelnek, így arra kell kiemelten figyelnünk, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk a közelükben. Komoly gondot okoznak a felelőtlenül elhelyezett, illetve magukra hagyott gyertyák és mécsesek is.  Az ágyban való cigarettázás is sok tűzeset forrása.

Számos esetben a lakásokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók már csak túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy lakástűz esetén csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a helyzetet és biztonsággal elhagyják az otthonukat. Így kerülnek a képbe az otthoni füstérzékelők, melyek nagyjából egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre.

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha lát esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdje meg. Ha nincs ilyenre lehetőség, a tűz akkora, hogy már a testi épségét, vagy a lakás szerkezetét veszélyezteti, hagyja el a lakást és értesítése a tűzoltókat, valamint a többi lakót. A tűzoltóságot a központi segélyhívón, vagyis a 112-es hívószámon keresztül kell értesíteni. A segélyhívás során fontos elmondani, a tűz keletkezésének pontos címét, mi ég, mit veszélyeztet a tűz, van e személyi sérülés.                      

katvedkeptuz

ÁSZF