Lejátszás LejátszásThe Gossip - Move In The Right Direction

Desszert

Gazdag Kriszta

Az ügyeletes gyógyszertár mellé költözhet az orvosi ügyelet Tatabányán

Egy uniós pályázat segítségével az orvosi ügyelet a Béla király körtér 69-ből a Győri út 24-be, míg a Győri út 10-ből Dr. Molnár Enikő (21. számú felnőtt háziorvosi körzet) és a Huba vezér utca 16-ból Dr. Püspöki Gábor (19-20. számú felnőtt háziorvosi körzet) a Komáromi utca 45-be költözhet.

Tatabánya képviselő-testülete még a tavalyi évben döntött úgy, hogy támogatási kérelmet nyújt be a Területfejlesztési Operatív Program keretén belül annak érdekében, hogy tovább folytatódhasson a városban az egészségügyi alapellátás fejlesztése. A pályázat sikeresnek bizonyult: az orvosi ügyeletet és két újvárosi háziorvosi szolgálatot érintő beruházás több mint 115 millió forintos támogatási forrásból valósulhat meg.

A Győri út 24. szám alatti négyszintes lakóépület földszintjén már a napokban meg is kezdődhet a munka, lezárult ugyanis a közbeszerzési eljárás, kiválasztották a kivitelezőt és aláírták a szerződést. A korábban ügyeletes gyógyszertárként funkcionáló ingatlanban Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő és az EP Konstruktív Kft. képviselője beszélt a részletekről.
Egészségünk olyan felbecsülhetetlen kincs, amelyre nem lehet eléggé vigyázni, ezért az önkormányzat igyekszik minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy folyamatosan fejleszteni tudja a város egészségügyi ellátórendszerét. Kiváló lehetőséget nyújtott erre egy európai uniós kiírás, amelyre sikeresen pályázott Tatabánya.

Az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Újvárosban” elnevezésű 115.160.246 forint összértékű projekt keretében az orvosi ügyelet a Béla király körtér 69-ből a Győri út 24-be, míg a Győri út 10-ből Dr. Molnár Enikő (21. számú felnőtt háziorvosi körzet) és a Huba vezér utca 16-ból Dr. Püspöki Gábor (19-20. számú felnőtt háziorvosi körzet) a Komáromi utca 45-be költözhet. A gyermek- és felnőtt orvosi ügyeleti ellátására szolgáló rendelő kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás már lezárult, így az EP Konstruktív Kft. megkezdheti a munkálatokat, de a Komáromi utcában található ingatlan átalakításának, fejlesztésének tervezése is folyamatban van már.
Az orvosi ügyeletnek jelenleg helyet adó ingatlan több szempontból sem ideális már: fenntartása gazdaságtalan, megközelíthetősége tömegközlekedéssel és gépjárművel is bonyolult, illetve a sürgősségi kiszállások esetén az autók gyors kiállása sem oldható meg. Ezen szempontok figyelembe vételével választották ki az új helyszínt, a Győri úton található ügyeletes gyógyszertár szomszédságában lévő 185 négyzetméteres ingatlant, amely a főúthoz való közelsége miatt könnyebben megközelíthető, és az orvos által felírt gyógyszerek kiváltásához sem kell már tovább utazni.

A projekt keretében eszközök és bútorok beszerzése is megvalósul. Az új eszközökkel, szűrőprogramok bevezetésével a korai felismerést, a gyógyulási szakasz rövidülését, preventív szemlélet kialakítását kívánja megcélozni az önkormányzat. A beszerezni kívánt eszközök között a sürgősségi ellátást szolgáló eszközök (defibrillátor) mellett megjelennek a diagnosztikus eszközök (EKG, ABPM, áramlásmérő, INR meghatározó), melyek magasabb színvonalú ellátást képviselnek.

A következő hat hónap főként burkolási, festési munkálatokkal, a válaszfalak mozgatásával, az elöregedett ablakok, ajtók cseréjével fog telni a Győri út 24. földszintjén és a hozzá tartozó pincerészben, hogy modernebb, a mai kor igényeinek maximálisan megfelelő környezetben és felszereltséggel tudják ellátni a jövőben Tatabánya, Héreg, Környe, Szárliget, Tarján, Várgesztes, Vértessomló és Vértesszőlős több mint 84 ezer lakóját. 

ÁSZF