Lejátszás LejátszásKeanu Silva - King of My Castle (Don Diablo Edit)

Koktél

Illyés Roland

Hamarosan érkezhet a koronavírus elleni vakcina

Az elmúlt napokban és hetekben egyre több cég jelezte, hogy hatásos oltást tudott kifejleszteni – számolt be az M1 Híradója. Oroszország a hét elején újrakezdte a „Szputnyik V” tömeges tesztelését.


A következő hetekben húszezer önkéntest oltanak be Moszkvában, de a héten egy másik állami fejlesztésű vakcina regisztrációja is befejeződött Oroszországban, azt most idős önkénteseken tesztelik.
Közben az Egyesült Államokban már a Pfizer és a BioTtech közös fejlesztésű vakcinájának tömeggyártására készülnek. A két részletben beadott oltóanyagot több mint húszezer emberen tesztelték. Angliában az oxfordi egyetem kutatói is előrelépésről számoltak be az AstraZenecával közösen fejlesztett oltóanyagukkal kapcsolatban. Azt vizsgálják, a vakcinájuk a fertőzés továbbadását is megakadályozza-e. Magyarország már három céggel kötött megállapodást és összesen 12 millió oltóanyagot rendelt be.

Az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája meg is érkezett Budapestre – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter tegnap délután a közösségi oldalára feltöltött videón. Szijjártó Péter közölte: Magyarország az első olyan európai ország, ahová ilyen oltóanyagminta érkezett. A mintákat magyar szakemberek fogják tanulmányozni. Ők hoznak majd döntést az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében is – emelte ki a külügyminiszter.

ÁSZF