Lejátszás LejátszásLewis Capaldi - Someone You Loved (Laibert Remix)

Kívánságműsor

Sándor Szilvia

2010 óta folyamatosan nőnek a családokra fordított állami források

A 2010-es kormányváltás óta folyamatosan nőnek a családokra fordított állami források, a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj összege is jelentősen emelkedett az elmúlt években – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

2010-ben a csecsemőgondozási díjra fordított kiadások 37,5 milliárd forintot tettek ki, amely hat év alatt 36 százalékkal emelkedett, így már 51,2 milliárd forinttal járult hozzá az állam a szülési szabadság időtartamára járó támogatáshoz. A csecsemőgondozási díj átlagos havi bruttó összege pedig hat év alatt 115 200 forintról 153 161 forintra növekedett, vagyis 33 százalékkal több jut a kisgyermekeseknek. Nemcsak a csed, hanem a gyermekgondozási díj (gyed) összege is jelentős mértékben növekedett. Havi 83 473 forintról 112 848 forintra emelkedett átlagosan a kisgyermekes szülőknek járó támogatás. Január 1-jétől a minimálbér emelkedésének köszönhetően tovább nő a gyed, valamint a diplomásoknak járó összege. A gyed maximális összege idén eléri a bruttó 193 200 forintot.

A cél az, hogy Magyarország családbarát ország legyen, amit az állam évről évre növekvő mértékben biztosít – emelte ki az államtitkár.

ÁSZF