fbpx
Menü Bezárás

Átadták a felújított TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálót és Múzeumot Tatán

Átadták a felújított TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálót és Múzeumot Tatán; a felvidéki, ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen végzett fejlesztés csaknem 300 millió forint értékben valósult meg.

Az épület és környezetének felújítása mellett 150 négyzetméteres területtel bővült a létesítmény – ismertette az intézmény igazgatója.

Kovaliczky István elmondta, hogy egy előadótermet, valamint egy múzeumi helyiséget alakítottak ki, ahol az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát mutatják be, valamint a Nap és a meteorok megfigyeléséhez speciális naptávcsövet, csillagászati CCD kamerát szereztek be.

A Szlovák Központi Csillagvizsgáló igazgatója, Marián Vidovenec hozzátette, a projekt célja a Komárom-Esztergom vármegye és Nyitra megye határ menti régió két legfontosabb csillagvizsgálója közötti együttműködés megerősítése és fejlesztése.

A Interreg Program keretén belül a Stars connect us, a „Csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül” nevű projektben nyilvános konferenciák, csillagászati diákversenyek, szabadtéri távcsöves bemutatók, interaktív kiállítások szervezésével teszik vonzóbbá a csillagászatot a nagyközönség számára.

Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak.

A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a vármegyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót, melyet 1973-ban nyitottak meg.

(tata.hu)

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE