fbpx
Menü Bezárás

Speciális madárvédelem épül ki a Dunakanyarban

Újabb 3 kilométeres elektromos hálózati szakaszt tettek madárbaráttá az Esztergom, Pilismarót, Dobogókő területén. Ezzel már 12 kilométernyi szakasz lett biztonságos a madarak számára – közölte honlapján az E.ON. Ez a térség fontos táplálkozóhelye és vonulási útvonala a fehér és a ritka fekete gólyáknak.

Az E.ON a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi Mentőközponttal együttműködve 2017 óta dolgozik a Dunakanyarban lévő villanyoszlopok madárbaráttá tételén. A most megvalósult projekt során újabb 14 oszlopra kerültek fel a madarak életét megóvó, speciálisan kialakított, biztonsági eszközök, az úgynevezett beülésgátlók, így a térségben 12 kilométerre bővült a madárbarát hálózat hossza.

A korábban felerősített beülésgátlóknak köszönhetően 2020 óta nem regisztráltak a madárbarát oszlopokon madárelhullást. Az oszlopok átalakítása oltalmat jelent a területen honos macskabaglyok, valamint a magas leshelyet kereső nappali ragadozómadarak, így az egerészölyvek, réti héják vagy a vörös vércsék számára is.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE