fbpx
Menü Bezárás

Jól teljesítettek a modellváltó egyetemek

Jól teljesítettek a modellváltó egyetemek. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. A csütörtöki Kormányinfón azt mondta, egy év alatt 18 százalékkal növekedett a tudományos közlemények száma. 2021-ben és 2022-ben is nőtt a felsőoktatásra felvettek száma annak ellenére, hogy az érettségizők száma nem nőtt. A magyar egyetemek a nemzetközi rangsorosokban is előreléptek, 11 intézmény szerepel a legjobb 500-ban. 2023-ban a magyar felsőoktatás működési ráfordítása a 2020-as duplája lett – emelte ki a miniszter. 

A kormány áttekintette a költségvetést: a jövő héten benyújtják a módosítást, amit az Országgyűlés márciusban majd el tud fogadni – mondta Gulyás Gergely. A 2022-es növekedés 4,5 százalék körül lesz, és ez az egyik legmagasabb növekedés lesz az Unióban. Sikerült 2022-ben csökkenteni a költségvetési hiányt és az államadósságot – tette hozzá.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy 2022-ben foglalkoztatottsági rekordot ért el Magyarország, és a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni. Kiemelte, hogy a cél, hogy a nyugdíjak és a reálbérek is növekedjenek 2023-ban, valamint elkerüljük a recessziót. Erre jó esély van, miután 1,5 százaékos növekedéssel számol a 2023-as költségvetés. Biztosítja az Erasmus programot a kormány a felsőoktatásban tanulóknak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja a brüsszeli bizottság döntését, mivel Nyugat-Európában is aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban. A kormány úgy járt el ahogyan Brüsszel kérte – tette hozzá. Navracsics Tibor egyeztetni fog, és reméli a kabinet, hogy félreértésről van szó – mondta Gulyás Gergely. Kiemelte, hogy a bizottság döntése a jövő évi programot érinti, tehát az idei és már futó Erasmus program biztosítva van, de ha nem lesz megoldása az ügynek, akkor Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus ösztöndíjakat is. Ha pedig az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor bírósághoz fordul a magyar kormány.

Kép: MTI

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE