fbpx
Menü Bezárás

Januártól már nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt

Jelenleg az okmányok otthonfelejtése szabálysértésnek minősül, amiért most még 5, de akár 50 ezer forint helyszíni bírság járhat.

Egy törvénymódosítás azonban a jövő év elejétől teljesen új helyzetet teremt. Ugyanis nem kell majd bemutatni a két okmányt az igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, hiszen az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek. Fontos részlet azonban, hogy a változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Tehát, aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles lesz magánál tartani az okmányait, és ellenőrzéskor átadni. Aki külföldi állampolgárként vezet magyar rendszámú járművet, szintén jobban teszi, ha továbbra sem hagyja otthon a jogosítványát. A helyzet változatlan lesz külföldön: magyar autósként továbbra is magunknál kell tartanunk az okmányainkat, és a Magyarországon regisztrált jármű nemzetközi kötelező biztosítási igazolását.

A ORFK közlése szerint a rendőrök évek óta elektronikusan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat a náluk lévő többfunkciós kéziszámítógéppel. Néhány kattintással kideríthetik, hogy érvényes-e egy magyar rendszámú gépjármű műszaki vizsgája, van-e rajta kötelező biztosítás, nem körözik-e, esetleg nem vonták-e ki korábban a forgalomból. A változás érdekes mellékterméke, hogy aki nem a saját, vagy az általa üzemben tartott autó volánja mögött ül, annak sem kell külön készülnie az új helyzetre, ugyanis régóta nem kötelező úgynevezett kölcsönadási szerződést kötni az autó tulajdonossal, vagy üzembentartójával. Ilyen megállapodás azért érdemes mégis kötni, mert az autóval okozott biztosítási káreseménnyel, illetve közlekedési szabálysértéssel kapcsolatos felelősség utólagos tisztázásához ad kézzelfogható bizonyítékot.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE