fbpx
Menü Bezárás

Újabb magyar népmese kerül fel éremre

A jegybanki érmesorba ezúttal a Király kis Miklós elnevezéssel bocsát ki 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Benedek Elek születésnapján, a Magyar népmesék napján, azaz a mai napon.

Az emlékérme annak a tavaly indult, hétrészes színesfém emlékérme-sorozatnak a második eleme, amelynek célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze.
Az emlékérmét Vékony Fanni iparművész tervezte.

 1977-ben kezdődött a Magyar népmesék rajzfilmsorozat készítése a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében, amely összesen 100 epizódjával, 12,5 órányi anyagával a népmesék világába olyan hitelesen vezeti be a nézőt, hogy 2020. október 15-én a hungarikumok gyűjteményébe, azon belül a kulturális örökségeink közé került a teljes meseszéria – olvasható a közleményben.
A Király kis Miklós elnevezésű emlékérme előlapjának bal oldalán futó stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai: “Száll a madár, ágrul ágra, / Száll az ének, szájrul szájra” inspiráltak.
Az emlékérme hátlapja a Király kis Miklós című népmese egymással harcoló szereplőit jeleníti meg: a királyfi félalakos ábrázolása fölé magasodik a háromfejű, tűzokádó sárkány portréja. A sárkány ábrázolása alatt a jobb oldalon, két sorba tördelve a Király kis Miklós felirat olvasható a főcímet megidéző írott betűkkel.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE