fbpx
Menü Bezárás

Minden nyolcadik madárfajt fenyeget kipusztulás

Minden nyolcadik madárfajt fenyeget kipusztulás – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Ráadásul a madárfajok csaknem felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony egy friss jelentés adatai szerint.

A Madártani Szervezetek Világszövetsége, a BirdLife International négyévente teszi közzé globális jelentését. Közleményük szerint az agrárterületek növekedése és a hasznosítás növekvő intenzitása jelenti a legnagyobb veszélyt a madarakra nézve, de ugyancsak a pusztulásukat sokszorozza a vegyszerhasználat, a nem fenntartható fakitermelés, valamint az éghajlatváltozás is.
A természeti környezet kétségbeejtő állapota ellenére hatékony fellépéssel a fajok megmenthetők és a természet talpra tud állni. A BirdLife partnerszervezeteinek munkatársai 2013 óta 726 globálisan veszélyeztetett madárfaj védelmével foglalkoztak és több mint 450 Fontos Madárélőhelyet (IBA) javasoltak védettségre.
Az Európai Uniós csatlakozáskor Magyarországon is létrehozott Natura 2000-hálózat részét képező, Különleges Madárvédelmi Területek kijelölése az MME javaslatát követte, amely a BirdLife International IBA-kritériumai alapján született. Az MME a hazai állami természetvédelemmel karöltve olyan védelmi akciókat hajtott végre, melyek döntő mértékben járultak hozzá például a kerecsensólyom, a parlagi sas vagy a szalakóta eltűnésének megakadályozásában – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE