fbpx
Menü Bezárás

Gáztakarékosságba kezd a kormány

Gáztakarékosságba kezd a kormány, első lépésben saját magán – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Mint mondta, az elhibázott szankciós politika miatt van most energiaválság Európában. Bár hazánkban az ellátás biztosított, a gázfogyasztást csökkenteni kell. Így, a kórházak és szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írnak elő az állami intézményeknél és az általuk üzemeltetett gazdasági társaságoknál és nem lehet majd 18 foknál melegebb.

A lakossági árakban marad a rezsicsökkentés – ha piaci árat kellene fizetni, az egy magyar háztartásnak 180 ezer forintjába kerülne, ez most, Európa legnagyobb támogatási programjának köszönhetően csak 25 ezer forint. Ennek ellenére kérik, hogy a gázzal és az árammal takarékoskodjunk. Ezért is indít a kormány tűzifaprogramot, melyre hatósági árat szabnak meg. Az állami erdőgazdaságok a jövő héttől mindenki számára legalább 10 köbméter fát fognak így biztosítani.

Emellett szénprogram is indul – Gulyás Gergely elmondta, állami elővásárlási jogot vezetnek be a barnaszénre, vagyis export tilalom lép életbe.

Gulyás Gergely leszögezte, hogy távhőárak a lakossági fogyasztóknak nem változnak. Ugyanakkor döntöttek arról, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el, erre program is indul.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy az energiaintenzív kis-és középvállalkozásokra külön programot fog kiírni a kormány és előtérbe kerül a munkahelyvédelem is.

Kapcsolódó cikkek