fbpx
Menü Bezárás

Csütörtöktől elérhetők az új 11 százalék feletti kamatozású állampapírok

Csütörtöktől elérhetők az új 11 százalék feletti kamatozású állampapírok – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bővítette lakossági állampapír-portfolióját. Az újra forgalomba hozott Bónusz Magyar Állampapír induló kamata évi 11,32 százalék, valamint a megújított Prémium Magyar Állampapír sorozatok is újra forgalomba kerülnek, ezeknek az induló kamata 11,75 százalék.

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Az ÁKK újra bevezeti, a befektetői igényeket és jelen gazdasági környezetet figyelembe véve a Bónusz Magyar Állampapírt. A BMÁP egy új 3 éves futamidejű dematerializált változó kamatozású állampapír, amelynek kamatértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze.

A BMÁP indulókamata 11,32 százalék.

A kamatfizetés gyakorisága igazodik a kamatbázishoz, az időarányos kamat kifizetése háromhavonta történik, így az első kamatfizetésre még ebben az évben sor kerül, ami vonzóbbá teheti a lakosság körében a 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt.

Prémium Magyar Állampapír

Mindkét állampapír után fizetett kamat kamatjövedelemadó-mentes. A futamidő alatt mind a BMÁP, mind a PMÁP bármikor eladható.

Az első kamatperiódusban fix, évi 11,75% kamatot fizet,

majd a második kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá, amelynek kamatmeghatározása megegyezik a korábbi sorozatok kamatmegállapításával.

Korlátozott mennyiségben vásárolhatók

Az új állampapírok szeptember 29-től válnak elérhetővé, az egy lakossági befektető által vásárolható mennyiség maximált, egy forgalmazó egy típusú állampapírsorozatból 250 millió forintot értékesíthet egy befektető számára. Ez lehetővé teszi, hogy minél több lakossági megtakarítónak legyen lehetősége vásárolni az állampapírokból.

Mindkét állampapírt magánszemélyek vásárolhatják meg online vagy személyesen az állampapírforgalmazó-helyeken.

Kapcsolódó cikkek