fbpx
Menü Bezárás

Nem született megegyezés az olajembargóval kapcsolatban

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról. Továbbra is hiányzik ugyanis az uniós tagállamok egybehangzó, a javasolt olajbehozatali tilalomhoz szükséges támogatása.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a brüsszeli ülést követően közölte, hogy a kormány kitart az orosz olajembargóval kapcsolatos álláspontja mellett, ugyanis senki nem várhatja el, hogy a magyar emberek fizessék meg az ukrajnai háború árát. Mint mondta, Magyarország továbbra is várja az Európai Bizottság javaslatait arra vonatkozóan, hogy miként lehetne elkerülni azokat a nehézségeket, amelyeket az újabb szankciós csomag elfogadása jelentene hazánk gazdasága számára.
Ez ugyanis jelenlegi formájában hatalmas károkat okozna Magyarország számára, az intézkedés több százmillió eurónyi beruházást igényelne, ráadásul az üzemanyagár körülbelül 55-60 százalékos növekedését eredményezné, ami általános áremelkedést is maga után vonna. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ha a brüsszeli testület valóban szankciókat akar kivetni az orosz kőolaj importjára, akkor biztosítson mentességet a csővezetékes tranzitra vonatkozóan.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE