fbpx
Menü Bezárás

Magyarország mentesül az olajembargó alól

Az európai uniós tagállamok megegyeztek az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, az unió ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében – így fogalmazott az Európai Tanács elnöke a brüsszeli csúcstalálkozó után, ma hajnalban.

Az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára, de a csővezetéken szállított nyersolajra nem terjed ki.

Orbán Viktor miniszterelnök az ülést követően úgy fogalmazott, megvédtük a rezsicsökkentést, sikerült visszaverni az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon.

Mint mondta, van elég bajunk enélkül is. Egekben vannak az energiaárak, magas az infláció, és a szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna számunkra, ha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot.” A megállapodás szerint tehát azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat.

Az Európai Unió új szankciós csomagja „más kemény intézkedéseket is tartalmaz”, köztük a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját kizárja a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatásának betiltásáról rendelkezik, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a megszorító intézkedések hatálya alá.

Kapcsolódó cikkek