fbpx
Menü Bezárás

Magyarország a békében érdekelt

Magyarország a békében érdekelt – erősítette meg ismét Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban adott interjújában ma reggel. A kormányfő szerint Magyarország a menedék a menekülő emberek számára és ezzel a magyar kormánynak rengeteg feladata van. Fontos a nemzetbiztonsági felkészültség és a humanitárius feladatok is. Hozzátette, hogy a menekülteknek három hónapig tudjuk állni a kiadásait, ezután viszont el kell foglalniuk a helyüket a magyar társadalomban. A munkába álláshoz a magyar állam minden segítséget megad – tette hozzá Orbán Viktor.

Elmondta, hogy már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy békésen kell rendezni az orosz-ukrán konfliktust, mert mindenki tudta, hogy egy esetleges háború miatt a szomszédos országok kerülnek nehéz helyzetbe. Kiemelte azt is, hogy a NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk, arra hogy megvédjük magunkat. Egy hadiipart felépíteni több év, de mi időben kezdtünk hozzá – tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarországot baj nem érheti, csak egy esetben, ha a józan eszünket elveszítjük és belesodródunk a háborúba. Mint mondta, egy ilyen helyzetben könnyű hibázni, ezért nem szabad semmilyen elkapkodott döntést hozni. Ezért tartja veszélyesnek a baloldal nyilatkozatait, mert amit ők akarnak, az belevisz minket a háborúba – fogalmazott.

A szankciókkal kapcsolatban azt mondta, hogy azoknak ára van. Ezt rövid távon meg fogjuk fizetni, és a negatív hatásuk kiküszöbölésén fogunk dolgozni. Közlése szerint a közvetlen veszély az energiaárak hirtelen megemelkedése, így védeni kell a rezsicsökkentés eredményeit, de probléma az is, hogy az infláció 50 százalékát az energiaáremelés adja, és ez tovább fog nőni.

A kormányfő beszélt a koronavírusról és az enyhítésekről is. Mint mondta, sikerült legyőzni az ötödik hullámot, így hétfőtől megszűnik a járványügyi intézkedések nagy része, többek között eldobhatjuk a maszkot és megszűnnek a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos szabályok is. Hozzátette, hogy a szakértők szerint a helyzet biztató, most úgy tűnik nem lesz hatodik hullám.

Kapcsolódó cikkek