fbpx
Menü Bezárás

Oroszország megtámadta Ukrajnát

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, miután Oroszország megtámadta az országot – jelentette be ma hajnalban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mint mondta, reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében.

Oroszország megtámadta katonai infrastruktúrát és határőrséget. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak.  Az orosz légitámadások következtében Kijevben lakóépületekben keletkeztek károk – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. Személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett hír. Az ukrán határőrszolgálat szerint az orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krím félszigetről indult.

A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban. Közben légi fenyegetést rögzítettek Kijevben. A városi arra kérte a lakosokat, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre.

Korábban Vlagyimir Putyin különleges katonai művelet végrehajtását jelentette be a Donyec-medencében. Az orosz elnök akkor azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme. Az orosz elnök segítségét egyébként a két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság vezetői kérték, az ukrán fegyveres erők “agressziójának” elhárításához.

Oroszország március 2-ig lezárta a légterét a polgári légi járművek számára az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén. Az orosz légügyi hatóságok közleménye szerint a döntést a repülésbiztonságot fegyverek és katonai felszerelések használata miatt fenyegető nagyfokú veszéllyel indokolták. A légtérzárlat az ukrán és fehérorosz határ mentén minden magasságban érvényes.

Közben az Ukrajnával határos orosz területeken tanítási szünetet rendeltek el a Vlagyimir Putyin által elrendelt katonai támadás miatt.

Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement erőszakos politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el és az annexiót Ukrajna területi épsége megsértésének tartja.
A moszkvai tőzsde egyébként ma reggel minden piacon felfüggesztette a kereskedést.

Kapcsolódó cikkek