fbpx
Menü Bezárás

Átlátható rendszert teremt az új ügyeleti díjazás

Átlátható és országosan egységes rendszert teremt az orvosok és szakdolgozók új ügyeleti díjazása és műszakpótléka – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Mint fogalmaztak: az új ügyeleti díjazást objektív szempontok alapján, az intézmény és az adott szakorvosi terület valós leterheltségétől függően állapították meg.
Emellett folytatódik a háromlépcsős béremelési program is. 2022-ben – a béremelés második ütemével együtt – az orvosok ügyeleti alapdíjának mértéke óránként bruttó 6000 forintra módosul, erre ráépül a kiegészítő ügyeleti díj. 2023-ra pedig az orvosok bére átlagosan két és félszeresére emelkedik.

Ennek függvényében az ügyeleti feladatot ellátó orvosok a 6000 forintos alapdíjon túl az ügyeleti feladatok progresszivitási szintjeire és szakmai különbözőségére tekintettel 15, 30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatásban részesülhetnek, a díjtétel tehát igazodik az ügyeleti terhelés mértékéhez – írták.
2022. január 1-jétől így pontosan megállapítható lesz, hogy az adott egészségügyi intézményben és adott szakmában milyen mértékű az ügyeleti díj.

A rezidensek ügyeleti díját az ügyeleti díj 70 százalékában állapították meg. Ezen túlmenően a heti pihenőnapon és az ünnepnapokon végzett ügyelet díja 20 százalékkal emelkedik.
Közölték azt is: jövőre – az ügyeleti díjazás rendszerének átalakításával egyidejűleg – a műszakbeosztásban sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvosok és szakdolgozók műszakpótléka is megemelkedik.
A 14-22 óra közötti munkavégzés idejére az orvosok illetményükön felül óránként bruttó 3500 forint pótlékban részesülnek, míg 22 óra és reggel 6 óra között bruttó 6000 forintban. A szakdolgozók esetében a délutáni műszak idejére a műszakpótlék mértéke óránként bruttó 2600 forint, az éjszakai ügyeletesé pedig bruttó 4000 forint.
 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE