fbpx
Menü Bezárás

Bakonysárkányi egészséghét

“Egészséges az, akiben olyan erő van, mint a fákban: a növekedés és a kibontakozás ereje.”

Boldizsár Ildikó

A bakonysárkányi egészséghét célja az volt, hogy a gyerekeknek és rajtuk keresztül közvetetten az egész közösségnek egy komplex és átfogó programot valósítson meg az egészséges életmód jegyében. A településen és környékén számos olyan lehetőség adott, külső és belső egyaránt, amelyek hozzájárulhatnak a lakosság egészségtudatosabb magatartásához és összességében magasabb életminőségéhez.

Az egészséghét érintette a testi-lelki-szellemi egészség hármasát, számos olyan programelem került megvalósításra, amelyik egyik vagy másik, de akár több területre is hatással lehet. A programok megvalósításába helyi szakemberek kerültek bevonásra, akik jó példát tudnak mutatni a gyerekek számára az egyes területek fejlesztéséhez.

Az egészséghét során minden napra jutottak jobbnál jobb programok a gyerekeknek, és amibe lehetett, a szülők is bevonásra kerültek, mert a valódi fejlődést a közösség egész fejlődésével lehet elérni. A gyerekeknek volt lehetőségük a táplálkozás különböző aspektusaiba betekinteni az egészséges életmód szemüvegén keresztül: állatokat látogattak meg egy gazdaságban és sajtot kóstoltak, a pékségben a kenyér útját nézték meg, reggelire zöldséget és gyümölcsöt ettek és az egészséghét végén a Nyugdíjas Klub jóvoltából egészséges palacsintát kaptak enni. Az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, így a gyerekek megtapasztalhatták, hogy mértékkel és megfelelően elkészítve még a palacsinta is lehet része az egészséges életmódnak.

A sport és testmozgás jelentőségéről sokat beszélgettek a csókakői vártúrán, ahol a gyerekek kellemesen elfáradtak a hegy megmászásában. Szintén a testmozgást szolgálta a jóga, ugyanakkor itt már lehetőség volt összekapcsolni az egészséges életmód területeit: a jóga amellett, hogy jó a testnek, jó a léleknek is. Az egészséghét utolsó napján a családok is aktív részesei voltak a programnak, az óvoda udvarán közös tánc és játék szolgálta a szemléletformálást.

Az egészséghét során a családoknak lehetősége volt megélni a pozitív érzelmek egészségre gyakorolt jótékony hatását, a sok nevetés, öröm, hála, felszabadultság, könnyedség és játékosság hosszú távú élményként marad meg a közösség életében.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE