fbpx
Menü Bezárás

Három életműdíjat adnak át a jövő évi Oscar-gálán

Jövő januárban Samuel L. Jackson amerikai színész, Liv Ullmann norvég színésznő és Elaine May író-rendező is Oscar-életműdíjat kap, míg a szintén amerikai színész, Danny Glovert Jean Hersholt Humanitárius-díjjal tünteti ki a testület.

A mindenki által ismert Samuel L. Jackson pályafutása során több mint 100 filmben szerepelt, egyik legújabb szerepe a Bosszúállók-filmekben volt, amelyben Nick Furyt alakította. Egyik legismertebb szerepe viszont a Quentin Tarantino rendezte Ponyvaregényben volt. Az 1994-ben forgatott filmben nyújtott alakításáért egyébként Oscar-díjra is jelölték.

A másik Oscar-életműdíjas színész, Liv Ullman a Personából, Szenvedélyből vagy a Suttogások, sikolyokból lehet ismerős a filmszeretők számára. A skandináv színésznőt többször is jelölték Oscar-díjra, a Kivándorlók és a Szemben önmagunkkal című filmekért, melyek a 1970-es években készültek.Elaine May író-rendező is többször szerepelt már az Oscar-díjra jelöltek listáján, az Épp testben épp, hogy élek (1978) és az A nemzet színe-java (1998) művek forgatókönyveivel került be az esélyesek közé.

Danny Glover, aki jelenleg az UNICEF jószolgálati nagykövete, az igazságszolgáltatás szószólójaként az emberi jogok védelméért fogja megkapni a Jean Hersholt Humanitárius-díjat.

A 94. Oscar-gálát március 27-én fogják tartani.

Kapcsolódó cikkek