fbpx
Menü Bezárás

Famegmunkáló szakkörön vehettek részt a bakonysárkányi diákok

A famegmunkáló szakkör alapvetően nem önismereti céllal indult, de a résztvevő gyerekek sokkal többet kaptak tőle, mint csupán a kézművesség ismeretét és szeretetét: a 20 héten át tartó foglalkozás sorozatban a fa fajták megismerésétől az eszközök használatán át egészen a kész használati tárgyak létrehozásáig egy összetett alkotó folyamat részesei lehettek, amely során önmagukról, a kitartásukról, motivációikról, és egymásról is sokat tanultak.

A szakkör 20 héten át tartott, és a gyerekek ajtóharkályt, szerszámos ládát, elektromos ugráló békát, szappanbuborék automatát, szobai szökőkutat, összecsukható széket, forgó-billenő darut, kanalas markolót és derékcsuklós markolót is készítettek. A folyamatban minden lépést a résztvevők végeztek el (természetesen támogatással, pontos instrukciókkal a foglalkozásvezető részéről): terveztek, a tervrajzot önállóan elemezték, csiszoltak illesztettek, ragasztottak, fúrtak, csavaroztak, építettek és festettek. A folyamatok véghezviteléhez számos transzferálható készséget sajátítottak el: gyakorolták a kitartó munkavégzést, a következetes lépéseket, a részletekre való pontos odafigyelést, a megfelelő kommunikációt és néhány esetben a szoros együttműködést a foglalkozásvezetővel és a csoport többi tagjával.

A foglalkozásokon a gyerekek sokat kérdeztek, így nem csak a fákról és azok megmunkálásáról tanultak, hanem sok más területen is hasznosítható ismerettel lettek gazdagabbak, például többen megtapasztalták, hogy a kitartó munka meghozza az eredményét, gyümölcsét.

Kapcsolódó cikkek