fbpx
Menü Bezárás

Magyar segítség is érkezett a tornádó pusztította Csehországba

Csütörtök este óriási vihar csapott le a cseh és szlovák határon álló településekre. A térségben óránkénti 2–300 kilométeres erősségű szél tombolt, a forgószél épületek tucatjait rombolta le, majd pedig teniszlabda nagyságú jég zúdult a településekre. Eddig öt halottról tudni, kétszáznál is többen megsérültek, sokakat válságos állapotban szállítottak kórházba. Több száz tűzoltó és katona dolgozik a helyszínen: túlélőket is keresnek a romok alatt – hangzott el az M1 Híradójában. Ausztriából, Szlovákiából, és Magyarországról is érkeztek mentőcsapatok. Európában ritkán alakul ki tornádó, akkor is gyenge, 1, maximum 2-es erősségű, de előfordult már korábban is hasonló.

Magyarország történetének legpusztítóbb tornádója 1924-ben söpört végig Biatorbágytól Vácig, ami egy 4-es tölcsér volt. A természeti katasztrófában öten haltak meg és hatvanan megsérültek.

Meteorológusok szerint jobb ha hozzászokunk a szélsőséges időjárási jelenségekhez, az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek a felhőtölcsérek.

Kapcsolódó cikkek