fbpx
Menü Bezárás

Átadták a Horváth Piroska Díjakat

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 7 éve hozta létre az elismerést az elhunyt alapító tagjuk emlékére, ezzel a fiatalok környezettudatos tevékenységeit ismerik el évről évre. Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a díjátadó, így idén két elismerés is gazdára talált.

2021-ben  Kulcsár-Elek Hanga és természetvédő csapata kapta a díjat. Hanga a Dobó Katalin Gimnázium tanulója, aki eddig összesen 12 főt, testvéreket, barátokat és osztálytársakat szervezett csapatba. A csapat az aktuális környezeti kihívásokra érzékeny, tenni vágyó fiatal környezetvédő. Szemétszedésből indult tevékenységük mára cselekvő, aktív, hétköznapi zöld megoldásokat kereső, kortársaikat motiváló, őket megszólítani képes csapattá alakult, akik folyamatosan keresik a mindennapok zöld megoldásait, széles körben elérve korosztályuk tagjait. Maszkot varrtak, környezetbarát termékeket készítenek, szemetet szednek, és bátran csendes felvonulásokat szerveztek, mint például az idei Környezetvédelmi Világnapon is Esztergom főterén.

A 2020-as díjat Pataki Levente természetfotós és madárvédő kapta, aki az esztergomi Fecskeprojektet álmodta meg és valósította meg több közreműködő és partner segítségével. Levente a Dobó Katalin Gimnázium 10. évfolyamos diákjaként 2019 óta tervezi és szervezi fecskevédelmi programját, melynek eddigi legnagyobb eredménye a 2020-ban Esztergom, Szentgyörgymező városrészben felállított fecskefészek telep, melybe 32 műfészek került kihelyezésre. Levente célja, hogy hosszú távon az emberek is elfogadóbbá váljanak a városi léthez hozzátartozó fecskék iránt és a természetes rovarirtóként tekintett fecskék egyedszáma is növekedjen a városban.

Idén első alkalommal különdíjakat is átadtak:

A 2020-as díjat Bartucz Anna, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium természettudományos tagozatának 10. osztályos tanulója kapta, aki fontosnak tartja az egyéni szerepvállalást a fenntartható, környezettudatos életmód kialakításában. Anna kisfilmeket készít környezetvédelmi témákban. Családjának életmódját bemutató, „Az én ökológiai lábnyomom” című filmjét magyar és német nyelven is elkészítette. A filmmel már több seregszemlén is eredményesen megjelent. A film, mint üzenetközvetítő eszköz izgalmas, új lehetőségeket jelent a fiatalok megszólítására.

A 2021-es különdíjat Kiss Máté Zalán, a Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 9. osztályos erdész technikus hallgatója kapta. Zalán szoros kapcsolatban áll az erdővel, az örökerdő gazdálkodás híve, a lovas erdészet gyakorlatát szeretné újra meghonosítani. Önszorgalomból, szakmai tudásának gyarapítási céljából kerületvezető erdészek mellé áll be gyakornokként. Tudatosan készül erdész hivatására, pl. szakkönyveket gyűjt.

Az életet adó víz elnevezésű országos vízvédelmi vetélkedőn a Kenyérmezei-patak piliscsabai és pilisjászfalui szakaszát vizsgálják csapatával. Fontos számára, hogy a fogyatékkal élőknek is megmutassa az erdő értékeit. Szülei által életre hívott „Irány ki a természetbe!” érzékenyítő programba bekapcsolódott, az erdő sokrétű szerepének fontosságára hívja fel a figyelmet.          

Emléklapot kaptak:

Temesi Flóra az Esztergomi József Attila Általános iskola 7. osztályos diákja. Flóra a diákönkormányzat vezetőjeként aktívan bekapcsolódott az iskola öko munkacsoportjának tevékenységébe. Az iskolában meghirdetett „Stop műanyag!” címet viselő programsorozat aktív segítője. Aktív tagja a díjazott Kulcsár-Elek Hanga által szervezett csapatnak.

Csákvári Máté és Csákvári Bence az Esztergomi József Attila Általános iskola 7. osztályos tanulói. Az ő példájuk jó mintaként szolgálhat mások számára a tantárgyak átjárhatóságával kapcsolatban. Informatika órára készítették el informatív és szép prezentációikat az Év madara és az Év fája témákban. Nem csak egyszerűen kötelező feladatként tekintettek munkájukra, hanem az is motiválta őket, hogy a kész bemutatókat az iskola többi diákja és tanára számára is elérhetővé teszik, azaz levetítik számukra is például óraközti szünetekben. A fiúk lelkes természetjárók és fotósok is egyben.

A díj névadójáról, Horváth Piroska személyiségéről, életéről

Horváth Piroska nem volt országos személyiség, nem törekedett elismertségre, hírnévre. Ahol lehetősége volt, helyben tette a dolgát, segített ahol tudott. Példáját azért is követendőnek tartjuk, mert mutatja, hogy nem csak a verseny, a hírnév jelent értéket, hanem a rendszeres, másokat szolgáló hétköznapi tettek is. 

A környezetvédő mozgalmak egyik legfontosabb jelszavát: “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” – Horváth Piroska cselekedeteivel, életmódjával tökéletesen megvalósította.

Horváth Piroska az az elsők egyike volt, aki térségünkben környezeti neveléssel foglalkozott.

Közösségi ember volt: alapító tagja, sok éven át titkára volt az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek. Sok közösségformáló programot, környezeti nevelési akciót szervezett az egyesület keretében. Egyéb civil és kulturális szervezetek munkájába is bekapcsolódott, rendezvényeiken részt vett. Személyisége is alkalmas arra, hogy példának állítsuk. Közismert volt önzetlen segítőkészsége. Mosolygós, közvetlen egyénisége békét és szeretet árasztott környezetébe. Rendszerető, precíz volt, szerette a nyugalmat, harmóniát.

(Esztergomi Környezetkultúra Egyesület)

Kapcsolódó cikkek