fbpx
Menü Bezárás

Újra látogatható a vértesszentkereszti templomrom

A bencés apátság egykori épülete az Oroszlányt és Pusztavámot összekötő út menti erdőben várja a látogatókat. Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, hogy az 1200-as években épített kolostorrom felújítása folyamatos, a terület jelenleg kizárólag tárlatvezetéssel látogatható.
A vértesszentkereszti apátságot bencések alapították az 1100-as évek elején a Csákok birtokán és ők tartották fenn több mint háromszáz esztendeig. A román stílusú nagytemplomot az 1200-as évek elején a bencések építették.
    A templom és a mellette épült monostor az 1470-es években azonban már szinte lakhatatlanná vált. Pálosok vették át, majd a domonkosok teremtettek ott virágzó életet, végül 1543-ban ők is elmenekültek a török elől.
    Az oszmán uralom alatt a hely pusztulásnak indult, majd az 1700-as években környékbeli kastélyok, templomok építéséhez vitték el köveit. Értékes faragott darabjai találhatók a környéken, például Tatán az Esterházy-kastély kertjében, de jutott belőlük Csákvárra és Pusztavámra is.
    Az 1960-as, 1970-es években a területet nagyrészt feltárták M. Kozák Éva vezetésével, majd a nyolcvanas években bemutathatóvá tették.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE