fbpx
Menü Bezárás

Több mint egymilliárd forint tatai TOP-fejlesztésekre

A közelmúltban döntött az irányító hatóság, hogy három olyan tatai projektet is plusztámogatásban részesít, melyek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban már pozitív elbírást nyertek. Tovább szépülhet az Angolkert, komoly attrakcióvá válhat a Kőfaragó-ház és megújulhat a Csillagsziget Bölcsőde. A három fejlesztésre összesen 380 millió forint többlettámogatás érkezik, így ebben a „csomagban” több mint 1,2 milliárd forintból vihet véghez fejlesztéseket Tata önkormányzata.

A TOP- programot koordináló megyei önkormányzat nevében Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: A „vizek városának” nevezett Tata történelméhez szorosan kapcsolódik a malomipar, az Angolkert pedig a város egyik egyedülálló turisztikai attrakciója. Rehabilitációjának következő ütemében turisztikai célú hasznosításra újítják fel a hosszú évek óta nem látogatható Jenő-malmot és udvarát, a régi Kristály-fürdő területét, és sor kerül a vértesszentkereszti templom romjait felhasználó műromok restaurálására is. A bejáratnál új fogadóépület épül, amelyben a belépőjegyek mellett ajándéktárgyak, enni- és innivalók kaphatók majd. Innovatív szolgáltatások lesznek a Wifi pontok, a tatai malmok interaktív térképes megjelenítése okos világítással és a VR szemüvegek is. A látogatóközpont egész évben várja majd az érdeklődőket. Mindehhez az eredetileg elnyert 340 millió forintos támogatási összeg (plusz 127 millióval) 467 millió forintra növekszik.

A másik projekt a Kálvária-domb melletti tatai Kőfaragó-ház kézműves és aktív turisztikai látogatóközpontként való rehabilitációját tűzte ki célul. Erre összesen 518 millió forint áll rendelkezésre, mert az eredetileg elnyert 350 millió Ft az újabb döntés nyomán 168 millióval egészülhet ki.A „kőfaragóház” épületében kap helyet majd a Kálvária-látogatóközpont. Az épület rekonstrukciója során kézműves sörfőzde, sajtüzem, gyümölcs-és zöldségaszaló, kültéri füstölő és kemence, kültéri fafaragó műhely kialakítását is tervezik. A létesítmény egy működő fazekas műhellyel is kiegészül, és sor kerül a söréttorony (Fellner kilátó) felújítására is.

A Csillagsziget Bölcsőde renoválása 85 milliós többlettámogatással 235 millió Ft-ból valósulhat meg. Ennek során a 650-es adagszámra növelt főzőkonyhai kapacitás biztosítani fogja a teljes tatai bölcsődei és óvodai étkeztetést. Az építkezés során új helyiségeket is kialakítanak, és az udvart is megszépítik.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE