fbpx
Menü Bezárás

Bakonysárkányi német szakkör

Bakonysárkányban német szakkör valósult meg óvodás gyerekek részvételével. A program heti két alkalommal valósult meg és a célcsoport életkori sajátosságaihoz igazodva játékos és zenés módszerekkel zajlottak a fejlesztések.

A program egyik fő vázát az énekek, mondókák és körjátékok jelentették, amelyek a ritmus, a zene és az ismétlődések révén nagyon jó alapot adtak a nyelv megismeréséhez, elsajátításához. A ritmus és ismétlés lehetővé tette a gyerekeknek, hogy megjegyezzék, a dallam pedig lehetővé tette, hogy utánozzák a mondókákat, amelyeket a szülők beszámolója szerint sokszor otthon is ismételgettek.

Az óvodai német szakkör programja szervesen beépült a rendes óvodai menetbe, amelyben a gyerekek különböző hétköznapi helyzeteket, tárgyakat tanultak meg megnevezni és felismerni. Így a hetek során a gyerekek megtanultak bemutatkozni, elmondani, hogy hány évesek és hol laknak, mesélni a családtagjaikról és a környezetükről. Az állatok témaköre mindig népszerű az óvodások körében, így a német szakkör során is nagyon élvezték az állatok felismerését, megnevezését és a hozzájuk kapcsolódó mondókákat. A német nyelvben az állathangok sok esetben másképp hangzanak, mint a magyar nyelvben, másképp ugat a kutya és kukorékol a kakas, így a gyerekek összehasonlítva anyanyelvük szókincsével jókat nevettek és sokat tanultak.

A programok tervezésekor a pedagógusok igyekeztek figyelembe venni a csoport sajátosságait és az eltérő tanulási stílusokat, így a beszélgetős, mondókázós és éneklős feladatok mellett nagyon sok kártyás, képes és mozgásos gyakorlat is helyet kapott. A gyerekek különösen élvezték azokat a játékokat, ahol a saját testrészeiket kellet megnevezni, mert ez egyben volt játékos és mozgásos feladat, amiből sok nevetés és derültség fakadt.

A szakkör több héten át tartott, így a gyerekeknek lehetőségük volt az évszakok változásával együtt a kapcsolódó gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb időjárásbeli elemeket is megismerni, megnevezni. A gyerekek ősszel diót, télen hópelyheket és tavasszal tulipánokat számoltak meg, így nemcsak a növényeket, de a számokat is elsajátították.

A másfél éven át tartó folyamatban a gyerekek nagyon megszerették a német nyelvet, és ez nagymértékben köszönhető a játékosságnak és élményszerűségnek, amit a pedagógusok a foglalkozásokba beépítettek.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE