fbpx
Menü Bezárás

Rendszeres óvodai fejlesztések Tárkányban

Az elmúlt év során a tárkányi óvodában néptánc oktatás formájában számos fejlesztés valósult meg az EFOP-3.9.2.-16-2017-00018-as projekt keretében, mind a gyerekek, mind a szülők megelégedésére.

Az óvodai célcsoport sajátosságait figyelembe véve az oktató különböző jeles dátumokhoz kapcsolódó néphagyományokról mesélt a gyerekeknek, sőt, volt olyan eset, amikor nem csak mesélt nekik, hanem közösen játékokkal ismerkedtek. A gyerekek elbeszélése alapján az egyik leginkább meghatározó élmény számukra a néphagyományokkal való ismerkedés terén a kiszebáb elégetése volt, és bár voltak kicsit befelé fordulóbb gyerekek, akiket bátorítani kellett, hogy közelebb merjenek jönni és részt venni ebben a – gyerekszemmel és felnőtt szemmel egyaránt érdekes hagyományban – végül mindannyian mosolygósan, feloldódva voltak jelen a programon.

A néptáncos program részeként a gyermekek ugrós és táncos alapmotívumok elsajátítására kaptak lehetőséget, ezek kivitelezését általában nagy nevetések és az életkori sajátosságoknak megfelelően viccelődés, bohóckodás kísérte. A sikerélmény megélése a program egyik fő sikeres pontja, ez segített, hogy a gyerekek újra és újra szívesen jöjjenek a foglalkozásokra.

A programok kivitelezése során nagy hangsúlyt fektettek a hagyományok bemutatására, és igyekeztek úgy igazítani a foglalkozásokat, hogy a népi játékok, amiket beépítettek igazodjanak az aktuális évszakhoz vagy a közelgő ünnepekhez.

Összességében nagyon jól sikerült a néptánc foglalkozássorozat, a gyerekek szívesen és lelkesen jártak, a programokra, valóban közösségi élmény volt számukra a zenés és táncos foglalkozásokon való részvétel.

Kapcsolódó cikkek