fbpx
Menü Bezárás

Vívótábor

Egy izgalmas sport program keretében Lepsics Gergő egy kis csoport alsó évfolyamos gyermeknek tartott vívótábort az EFOP-3.9.2.-es projekt keretében.

A vívás egy technikai jellegű küzdősport, ahol a fizikai felkészültség mellett a mentális felkészültség is ugyanolyan fontos szerepet kap. A szabályok egyszerűek és tiszták, könnyen érthetőek, és a sport jellegéből adódóan a gyerekek nem csak a víváshoz kapcsolódóan szereznek életre szóló élményeket és tapasztalatokat, hanem az élet számos más területén is kamatoztatni tudják azokat.

A vívó edzések nagyon sokszor fejben dőlnek el, így nincs olyan fizikai adottság, amely egyértelműen előnyt jelentenek, azonban bizonyos képességek erősítése pozitívan befolyásolhatja a mérkőzések eredményét. Ilyen képesség a koncentráció, figyelem, gyors reakció, jó elemző képesség és pontosság.

A foglalkozások megkezdése előtt nagyon sok kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes elkezdeni ezt a sportot és mennyire biztonságos gyerekek számára. Összességében elmondható, hogy nagyon kicsi gyerekeknek nem ajánlott, de 7-8 éves korban már kellő figyelem és fegyelem van ahhoz, hogy valaki biztonságos keretek között tudjon gyakorolni. A biztonság szempontjából kiemelt jelentősége van a megfelelő védőfelszerelés viselésének, erre nagy hangsúlyt fektettünk a tábor során. A mai modern védőfelszerelésekben teljesen biztonságos sport a vívás, fájdalmat gyakorlatilag egyáltalán nem éreznek azok, akik vívnak.

A gyerekek feszültséggel vegyes izgatottsággal készültek a programra, sokan közülük láttak már vívó felszerelést, de olyan is akadt, aki akkor találkozott vele életében először, és ennek megfelelően kicsit visszahúzódóbb, tartózkodóbb volt az elején. A kezdeti izgulást nagymértékben oldotta a jó hangulat a csoportban, és az is hozzájárult a csoportdinamika megfelelő alakulásához, hogy a folyamatban lépésről lépésre haladtak a gyerekek az oktató pontos irányítása mellett.

A vívás egy taktikai sport, amelyben a fizikai és szellemi vonatkozások nagy szerepet kapnak. A foglalkozások során a gyerekek mindkét aspektusról kaptak kellő információt, és volt lehetőség arra is reflektálni, hogy amit vívás közben tapasztalnak önmagukon az a mindennapi helyzetekben, az iskolában, a barátokkal vagy a családjuk körében milyen módon köszön vissza. A gyerekek sokat beszélgettek, és sokat reflektáltak arra vonatkozóan, hogy aki vívás közben ideges és kapkod, az az iskolában is sokat hibázik a sietség miatt, aki pedig lassú és nehezen dönt, az iskolai helyzetekben is hátrányba kerülhet amiatt, hogy másokhoz képest lemarad lehetőségekről.

A tapasztalatok alapján, és a tábor eseményei visszaigazolták ezt, a sportolók jelentős személyiségfejlődésen mennek át a vívás révén. A gyakorlás nagymértékben hozzájárul a gyerekek erő, állóképesség és gyorsaság területén történő fejlődéséhez, és a koordinációs (mozgásszabályozó, mozgásalkalmazó, átállító és mozgástanuló) képességek erősítéséhez. A számos jótékony hatás közül a helyes testtartásra való felkészülés, a ritmusérzék és teljesítményre törekvés néhány olyan transzferálható képesség, amelyet az iskolában és a későbbiekben az élet más területein is jól lehet kamatoztatni.

Fontos kiemelni, hogy a vívó tábor célja a sport megszerettetése a gyerekekkel, ugyanakkor a vívás egy nagyfokú odafigyelést és koncentrációt igénylő sport, így a gyerekeknek nem minden sikerült elsőre. Minden hasonló helyzetet megpróbált az oktató a csoporttal közösen tanulásra, fejlődésre felhasználni, és értékes személyiségvonások szolgálatába állítani: kudarctűrés, nehézségek leküzdése, kitartás és monotónia tűrés fejlesztése.

A tábor során a gyerekek egyénileg és csapatban is edzettek, és nagyon fontos volt a közös sikerélmények lehetőségének megteremtése, és a vívás, mint tevékenység örömének kialakítása, megélése. A gyerekek lelkesen indultak neki a tábornak, és értékes élményekkel és tapasztalatokkal zárták azt.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE