fbpx
Menü Bezárás

Fogászati szűrőbuszon vizsgálták a pácienseket Bábolnán

A megfelelő fogápolás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, gyerekek és felnőttek számára egyaránt kardinális kérdés, hogy rendszeresen és megfelelő módon mossanak fogat. Különösen fontos a szájhigiénia óvodás korban, amikor még a tejfogak korszakában lehet megalapozni a hosszú távú helyes fogmosási gyakorlatnak.

Számos mesekönyv és mesefilm készült a helyes szájápolásról, a fogmosás jelentőségéről vagy éppen a fognyűvő manók mindennapjairól, mégsem lehet túl sokat beszélni a témáról, mert a megnövekedett cukorbevitel és a megváltozott életmód sok gyermek számára okozhat fájdalmas vagy kellemetlen pillanatokat egy esetleges lyukas fog formájában.

Az egészségnap egyik kiemelt programja a fogászati szűrőbusz volt, és bár voltak gyerekek akik egy kicsit fenntartásokkal kezelték a fogorvost, és félve vagy éppen csak unszolásra voltak hajlandóak bemenni, de a szűréssel foglalkozó személyzet nagyon profi és szívmelengető módon kezelte a félénkebb vagy visszahúzódóbb gyerekeket is.

A beszélgetésekből kiderült, hogy a gyerekek az otthonaikban nagyon eltérő gyakorlatot követnek a fogápolással kapcsolatos témakörökben, és a sok kérdés tisztázása nagyon sokat segít a családoknak helyes szokásokat kialakítani. A szűrés során sok olyan kérdés hangzott el a gyerekek részéről, amik továbbgondolást és akár szemléletváltást eredményezett. Nagy előnye volt a programnak, hogy a doktor néni aki a szűrést végezte végtelenül türelmes és empatikus volt, és mindig érthetően, világosan válaszolt a gyerekek által feltett kérdésekre.

Mivel az egészségre nevelés az intézményben már egy hosszú folyamat része, így a szűrések során sokszor került szóba az, hogy a problémás fogak milyen más területen okozhatnak panaszokat. A doktor néni sok olyan példát hozott, amiből a gyerekek megértették, hogy a fogaik épsége és ezáltal az egészségük nagyon nagy részben függ attól, hogy mikor mit eszek és milyen gyakran mossák meg alaposan a fogukat.

Kapcsolódó cikkek

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE