Menü Bezárás

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK? EGÉSZSÉGPROGRAMOK A KISBÉRI PROJEKTBEN

Az egészségvédelem mindig aktuális téma, legyen szó nagyvárosról vagy vidékről, fiatalabbakról vagy az idősebb generáció tagjairól. A megelőzésnek nagyon jelentős szerepe van az egészség védelmében, mert számos olyan állapot van, amit visszafordítani nem, csak megelőzni lehet. 

A helyi önkormányzatoknak és szervezeteknek nagy a felelőssége abban, hogy a lakosok milyen szemlélettel vannak jelen az egészséges életmód kérdéseiben, és nem csak kampányokkal, hanem konkrét programokkal, rendezvényekkel is fel tudják hívni a figyelmet a problémákra, vagy még inkább a megoldásokra és jó gyakorlatokra. Sajnos egyre több betegség köthető az életmódhoz, ugyanakkor szerencsére kisebb lépésekkel is lehet nagy eredményeket elérni ezen a területen. A dohányzás és az egészségtelen étkezés, az ülőmunka vagy a mozgásszegény életmód mára nagyon elterjedt, de például egy gyümölcsnap beiktatása, néhány egyszerű tornagyakorlat is sokat tud ezen a helyzeten segíteni.

Azok a települések tudnak egészségvédelem és megelőzés témakörében érdemi eredményeket elérni, ahol az egyéni tudatosság növelése mellett a közösségi összefogás is szerepet kap. Fontos, hogy az egészség nem egyenlő a betegség hiányával, így az egészségvédelem nem állhat meg az egészséges ételek és a sport határainál, de érdemes például a közösségben rejlő kapcsolódás, együttműködés erejére építeni, valamint a pozitív érzelmek, a nevetés, a könnyedség, jókedv, öröm és hála érzéseit erősíteni.

A fentiekkel tisztában vannak az EFOP-3.9.2-16 “Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben” projekt konzorciumi tagjai is, így a tevékenységek tervezésekor és megvalósításakor nagy figyelmet fordítottak arra, hogy prevenciós szemléletű, ugyanakkor érdekes és vonzó programcsomagot kínáljanak a lakosság számára.

A programok között minden generáció tagjai találnak maguk számára hasznos és izgalmas tevékenységet, amelyekben a részvétel közvetlenül vagy közvetetten hozzájárul az egészségük megőrzéséhez. 

Az egészséges életmód fő pillérei az étkezés, testmozgás, szellemi és érzelmi jólét, és ezek összhangja a tevékenységekben is tükröződik. Az egyes programelemek esetén, legyen szó egy egészségnapról vagy éppen úszótáborról, minden lehetséges esetben azon volt a fókusz, hogy a megélt, megtapasztalt események hogyan hatnak ki az egyén fizikai és szellemi jólétére.

A projekt során számos sport és egészség témájú program valósult meg, óvodások, iskolások és családok számára egyaránt. A tárkányi óvodások úszásoktatáson vettek részt, amelynek keretében megtanultak számos úszómozdulatot, merülést, és a légzéstechnikájuk is fejlődött, Ebben az életkorban a kíváncsiság felülírja a félelmeket, így a gyerekek bátran vetették bele magukat a tanulásba és a vízbe egyaránt. Természetesen a foglalkozások nem csak az úszói kompetenciáikat fejlesztették, de nagy hatással voltak a figyelemre, koncentrációra, önkontrollra és a kitartásra is. A gyerekek arról tettek tanúbizonyságot, hogy a parton elsajátított elméletet megfelelő módon tudják a gyakorlatba ültetni, bátran és lelkesen tudnak vízbe ugrani és úszni egyaránt.

Ászáron egy teljes hetet szenteltek az egészség témakörének, a településen élő családok egy komplex programsorozatból tudtak kedvükre valót válogatni. A témák között a táplálkozás és testmozgás mellett szerepet kapott a mentális egészség is. Az egészségvédelem egy folyamatosan megvalósuló célkitűzés vagy szemlélet, amelyben az idősebb generáció modellként mutathat meg a gyerekeiknek és unokáiknak nagyon sok mindent.

A szájhigiénia mindenki számára fontos, mert a fogsorunk – bár elvileg pótolható, de valójában egy elromlott fogat nem lehet meg nem történtté tenni. A családi napon a gyerekek és szüleik, nagyszüleik tudtak különböző eszközöket kipróbálni, ezáltal az aktív életmód vagy aktív tanulás újtát járhatják be.

Bábolnán sporttábor és Bakonysárkányban egészségnap és egészség hét gondoskodott a lakossái szemléletformálásról ezen a területen. Mindkét témakörben megvalósult néhány olyan gyakorlat, amiből a résztvevők önismeretben is sokat fejlődtek, így a lelki egészségükért is tudtak tenni.

A településen élők szívesen vesznek részt egészségfejlesztés témájú programokon, mert egyre növekedik a tudatosság a közösségben, és az egészségnapok, egészséghetek vagy sportprogramok, versenyek, táborok nem csak egyéni, hanem települési szinten is kifejtik jótékony hatásukat. Az egészséges életmódot célzó programok népszerűségéhez az is hozzátesz, hogy egyre szélesebb körben elérhetőek mind a fiatalok számára a sportolási lehetőségek, mind pedig az idősebbek számára a szűrési tevékenységek.

Kapcsolódó cikkek